Nedir bu sakin şehir?
1999 yılında İtalya’da “cittaslow” adıyla ortaya çıkmıştır.Türkçe karşılığı “sakin şehir” ya da “yavaşkent”tir. Farklı ülkelerdeki şehirlerin de üye olabildiği bu uluslararası belediyeler birliğinin merkezi İtalya’dadır, Simgesi ise salyangozdur.[!] Küreselleşme ile birlikte artık dünyanın adeta büyük bir köy halini alması şehirleri de birbirine benzetmiştir. Buna rağmen sakin şehirler; tarihini, doğasını, kültürünü,[!] gelenek ve göreneklerini özgün haliyle korumayı ve sürdürmeyi başarmışlardır.
Gökçeada sakin şehir unvanını 2011 yılında almış ve dünyadaki sakin şehir unvanlı ilk ada olmuştur. Sakin şehir ölçütlerini daha ziyade kış aylarında karşılayan ada yaz aylarında ekseriyetle hareketlidir. Adada yaz aylarının hareketli geçmesinin temelde iki ana sebebi vardır. Bunlardan ilki adanın deniz gezimi [turizm] için uygun ve güzel koylarının bulunması, diğeri ise adadaki Rum vatandaşlarımızın her yıl 14-16 ağustos tarihleri arasında düzenlediği Meryem Ana Şenliği’dir.
Gökçeada’ya, Kabatepe Rıhtımı’ndan arabalı gemiler ile ulaşılmaktadır.Adaya vardıktan sonra adanın her yerini kaplayan zeytin ağaçları ,rüzgar estiğinde etrafı saran kokularıyla dağ kekikleri ve adanın her köşesinden fırlayan keçiler bizi karşılamaktadır.
Sakin şehir unvanını aldığı ve küreselleşmeye direndiği halde Gökçeada’da sıkıcı ve tekdüze bir yaşam sürülmez. Adada yapılabilecek birçok etkinlik vardır. Denize girmek bu etkinliklerden başlıcasıdır.Bence adada denize girilebilecek en güzel üç mevki Kefalos, Laz Koyu ve Gizli Liman’dır.[!] Kefalos’ta denize girmenin yanı sıra rüzgar sörfü[!] yapabilir ve tuz gölünü ziyaret edebilirsiniz.
Yapılabilecek diğer bir etkinlik ise gerçekten de sakin şehirdeyiz diyebileceğiniz adanın sessiz, sakin ve huzurlu köylerini gezmektir. Ada köyleri arasında en farklı özellikler taşıyan köy Kaleköy’dür. Adadaki köyler geçmiş zamanlardaki deniz haydutlarının [korsan] saldırılarından korunmak amacıyla yüksek yerlere kurulmuşken Kaleköy rıhtıma yakındır ve bu nedenle diğer köylere nispeten daha hareketlidir.
Adadaki en yüksek yerleşim yeri Tepeköy ise Meryem Ana Şenliği’nin gerçekleştiği köydür. Köyde 625 yıllık çınar ağacının altına oturup Batı Anadolu Denizi manzarasını seyredebilirsiniz. Zeytinliköy ise adanın ortasında yer almaktadır. Rengarenk bu köyde zeytin ağaçlarının arasında dibek kahvenizi yudumlayabilir, capcanlı renklerle dolu resimler çekebilirsiniz.
Adada ayrıca Nadir görülen pek çok deniz canlısına ev sahipliği yapan Türkiye’nin ilk ve tek su altı millet bahçesi [park]bulunmaktadır.Dalış yapabildiğimiz bu millet bahçesinde deniz canlılarıyla onlara zarar vermeden yakınlaşabilirsiniz.
Ada ile ilgili bir de tavsiyede bulunmak istiyorum. Gökçeada özellikle akşamları çok fazla rüzgarlı olabilir. Zaten bu nedenle ada yerlisi Gökçeada için “Rüzgarlı Ada” demektedir. Yani kısacası yazın ortasında olsanız dahi hırkalarınızı yanınıza almayı unutmayın
(Derginin On Birinci Sayısını Okumak İçin Tıklayınız)