Elif
İstanbul Aydın Üniversitesi (Vakıf)
İletişim Bölümcesi
Yeni Medya ve İletişim Bölümü
3. Sınıf
1- Neden bu bölümü seçtiniz?
“Yeni Medya” bölümüyle evrenkent sınav sonuçlarım açıklandığı zaman tanıştım. Sınav sonucumu alınca bölüm arayışına geçtim öylesine bir bölümde okumak istemiyordum geleceği olan ve keyif alacağım bir bölüm istiyordum. Doğru karar verdiğimi düşünüyorum.
2- Bu bölümü okuyanlarda ne gibi özellikler bulunmalı?
“Yeni Medya” bölümünü okuyanların en başta uygulayım bilim ile (teknoloji) yakından ilgili olmaları gerekiyor. günümüzde uygulayım bilim çağındayız. Sürekli değişen ve yenilenen bir dünyadayız ve bu dünyada kendimize yer bulmak zorundayız. İşte bu sebeple “yeni medya” öğrencileri özgün düşünceler ortaya koymalı, farklı fikirler bulmalı ve yaratıcı düşünebilmeli. Bunlara ek olarak bölüm bilgisayar yazılımlarıyla yakın ilişkili olduğu için öğrencilerin bilgisayar ile aralarının iyi olması gerekiyor.
3- Bu bölümde ne tür dersler görmektesiniz?
Bölüm dersleri çoğunlukla uygulamalı dersler oluyor. Görüntü düzenleme yazılımları, uygulama tasarım yazılımları gibi bir çok yazılım öğreniyoruz. Bunların dışında e-ticaret, iletişim ve reklam gibi sözel derslerimiz de oluyor. Bu derslerde de yaptığımız iş ile ilgili önemli ve temel bilgiler ediniyoruz. Dersler, zorunlu, bölüm seçmeli, bölümce (fakülte) seçmeli, evrenkent seçmeli olarak ayrılıyor. Böylece farklı bölümlerden de dersler alınarak genel kültür kazanılabiliyor.
4- Bölümünüzde yan dal veya çift ana dal yapma imkanınız var mı?
Evet evrenkentimizde yan dal veya çift ana dal yapma imkanımız var. “Yeni medya” iletişim bölümcesi içinde yer alan 4 yıllık lisans eğitimi veren bir bölümdür. Yan dal ya da çift ana dal yapmak isteyen öğrenciler iletişim bölümcesinde bulunan diğer bölümleri tercih edebiliyorlar. Bir “yeni medya” öğrencisi için yan dal veya çift ana dal konusunda en uygun bölümler Reklamcılık ve Halkla İlişkiler bölümleridir. Bu bölümlerden de ders alarak donanımlı bir “yeni medya” mezunu olmak mümkün.
5- Bölümünüzde hazırlık veya eğitim bilimsel yetişim (pedagojik formasyon) eğitimi var mı?
Benim bölümüm Türkçe eğitim veren bir bölüm. İngilizce eğitim iyi olur muydu? Evet iyi olurdu… Çünkü bahsettiğim gibi bölümümde bir çok bilgisayar yazılımı kullanılıyor ve bu yazılımların tümü İngilizce yazılımlar. Ayrıca “yeni medya” bölümü henüz çok yeni bir bölüm ve bölümümüz ile ilgili gelişmeleri takip edebileceğimiz kaynakların hepsi İngilizce kaynaklar. Dolayısıyla bir “yeni medya” bölümü mezununun İngilizce’ye hakim olması gerekiyor. Elbette günümüzde her bölüm mezununun İngilizce bilmesi onları diğer mezunlar arasında farklı kılıyor fakat İngilizce bilmek “Yeni Medya” öğrencileri için farklılıktan ziyade bir gereklilik.
6- Bu bölümün mezunlarının çalışma alanları nelerdir?
Benim bölümümden öğrenciler yeni basın uzmanı olarak mezun oluyorlar. Yeni basın uzmanları, yeni basın (sosyal medya) yöneticisi ve içerik üreticisi veya e-ticaret uzmanı, oyun tasarımcısı gibi bir çok farklı alanda çalışma imkanı yakalıyorlar. Ayrıca serbest çalışan yeni basın uzmanları da var.
7- Bu bölümün mezunu diğer yüzlerce öğrenciden farklı olarak neler yapmak, hangi yetenek ve bilgilere sahip olmak bölüm mezunlarını meslek sahibi yapmaktadır?
Her bölüm gibi Bu bölümü tercih eden öğrencilerin de belli başlı sahip olması gereken yetenekler var. Örneğin öğrencinin hayal gücünün yüksek olması ve öğrenmeye açık bir birey olması bekleniyor. Ayrıca bir “yeni medya” öğrencisi uygulayım bilim ile mutlaka yakından ilgilenmeli. Her bölüm gibi yine bu bölümde de tecrübenin önemi tartışılmaz. İş aramaya başladığınızda sizin hakkınızda ilk öğrenilmek istenen tecrübenizdir. Fakat tecrübe denildiğinde istenilenin ne olduğunu kavramak önemli. Kastedilen bir yerde sürekli çalışmaktan ziyade, kendimizi geliştirdiğimiz alanlar ve yaptığınız yetişimlerin (staj) kalitesidir. Benim okulum öğrencilerine yetişim konusunda anlaşmalı olduğu şirketler vasıtasıyla çeşitli imkanlar sunuyor.
8- Bundan beş yıl sonra bölümünüzün ve mesleğinizin durumunu nasıl görüyorsunuz?
“Yeni medya” bölümü için günümüzün ve geleceğin mesleği diyebiliriz. Gelişen yeni basın alanında yeni basın uzmanları kurtarıcı bir görev alıyorlar.
9- Bu bölümü bitirenler kendi meslek alanı dışında ne gibi yetenekler ve bilgiler elde ederler?
“Yeni medya”, iletişim bölümcesinde bulunan diğer bölümler ile bir çok ortak dersi bulunan bir bölümdür. Reklamcılık, Pazarlama, Halkla İlişkiler bölümleriyle aldığımız ortak dersler vasıtasıyla bahsettiğim bölümler hakkında da bilgi sahibi oluyoruz. Dolayısıyla bir yeni basın uzmanı sadece basın okur yazarlığı ya da yeni basın yöneticiliği yapmıyor, aldığı eğitim çerçevesinde uzmanlaştığı farklı alanlar da oluyor ve o alanlarda da iş imkanı bulabiliyor.
10- Bu bölümü seçtiğiniz için memnun musunuz?
“Yeni medya” bölümü henüz çok yeni bir bölüm olduğu için eğitim sürecinin düzene girmesi biraz zaman aldı fakat artık böyle bir sorun yok, eğitim şekli bir düzene oturdu. Çevremde kimse bölüm hakkında bilgi sahibi değildi. Herkese nasıl bir bölüm olduğunu anlatmak zorunda kaldım fakat bugün ailem de ben de son derece memnunuz. Uygulayım bilim ile iç içe olan bir bölüm olduğu için masraflı olabileceği düşünülen bir bölüm fakat eğitim süresince orta düzey bir bilgisayardan başka bir araca ihtiyaç duymuyoruz. Neticede “yeni medya” bölümü her yönüyle mutlu edici bir bölüm.