Dilara
Üsküdar Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Bölümcesi, Sosyal Hizmet Bölümü, 2. Sınıf
1- Neden bu bölümü seçtiniz?
“Sosyal hizmet”, hayatının belli bir kısmında ya da tamamında mağdur veya istismar edilmiş kesimlerle ilgilenen, onların hayat niteliğini yükseltmek ve toplumsal refah düzeyini olabildiğince iyileştirmek için çalışan bir alandır. Yuvada bir çocuğa sarıldığınızda, huzurevinde bir teyzeyi öptüğünüzde, bir engellinin engel duvarlarını kırmasına yardımcı olduğunuzda aslında hayatın ne kadar yaşamaya değer olduğunu anlıyorsunuz ve onlara elinizden gelenin fazlasını yapmak için işinize daha kuvvetli sarılıyorsunuz. Hayatım boyunca insanlara yardım etmeyi sevdim ve bahsettiğim mağdur kesime yardım etmek, onları bir nebze olsun gülümsetmek için bu bölümü seçtim.
2- Bu bölümü okuyanlarda ne gibi özellikler bulunmalı?
Çalışacağımız insanlar toplumun elverişsiz (dezavantajlı), ötekileştirilmiş ve damgalanmış kesimini oluşturuyor. Yani en fazla acı çeken ve ezilenlerle birlikteyiz. Durumlar bazen işin içinden çıkılmaz hal alabilir. Bu durumu baştan kabul etmek gerekiyor. Ama zihinsel ve duygusal yoruculuğu kadar mesleğimiz bir o kadar da kutsal ve değerli. Çünkü insan odaklı ve insan yaşamında olumlu yönde değişimi amaçlıyoruz. Bu amaçlar doğrultusunda “Sosyal Hizmet Uzmanları”; insan hakları ve toplumsal adaleti savunan, insanlarla iletişimi kuvvetli, farklılıklara ve çeşitliliklere saygı duyan, olumlu yönde gelişimi ve değişimi destekleyen, mücadeleci, ezilenlerin hak savunuculuğunu yapan, özgürlükçü ve dayanışmacı bireyler olmalıdır.
3- Bu bölümde ne tür dersler görmektesiniz?
“Sosyal hizmet” eğitimi, en basit şekliyle öğrencilere toplumsal hizmetin bilgi, beceri ve değer üçlemesinin öğretildiği, ahlaki (etik) ilke ve sorumlulukların aktarıldığı bir farkındalık kazandırma süreci olarak tanımlanabilir. Evrenkentten evrenkente verilen derslerin adı değişse de temelde aynı şeyi amaçlamaktadırlar. Ben birinci yıl toplumsal Hizmete Giriş, Ruh Bilimine (Psikoloji) Giriş, Genel Toplum Bilimi (Sosyoloji), İktisada Giriş, Felsefeye Giriş, Toplumsal Hizmet Kuruluşları ve diğer evrenkentlerde de ortak olan Türk Dili ve Edebiyatı, İngilizce ve Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi derslerini aldım. Yani ilk yıl daha çok toplumsal hizmet için temel oluşturacak dersler aldık. Sonraki yıllarda ise daha çok alan dersleri içine girmeye başlayacağız. İkinci yıl “Toplumsal Hizmet Ortamlarında İnceleme ve Gözlem” dersi adı altında iki saatlik kurum ziyaretleri yaptık. Böylece gelecekte nerelerde çalışacağımızı gözlemlemiş olduk. Üçüncü sınıfta evrenkentin belirlediği kurumlarda bir günlük yetişim, (staj) son sene ise 4 günlük yetişim ve ödev olarak mezuniyet tasarısı yaparak eğitimimizi tamamlıyoruz.
4- Bölümünüzde yan dal veya çift ana dal yapma imkanınız var mı?
Evet, var. Ben ruh bilimi bölümünden çift ana dal yapmaktayım. Her evrenkentin belirlediği bir yönetmelik var. Bu yönetmelik doğrultusunda belirli bölümlerle, belirlenen ortalamaya göre çift ana dal ya da yan dala başvuru yapılabiliyor. Kısaca çift ana dal; kendi bölümlerini başarı ile yürüten öğrencilerin ilgi duydukları ikinci bir bölümde eş zamanlı olarak ders alıp mezun olmalarını sağlayan yöntemdir. Yan Dal ise kendi bölümlerini başarı ile yürüten öğrencilerin ilgi duydukları ikinci bir bölümde eş zamanlı olarak ders alıp belge almalarını sağlayan bir yöntemdir. “Üsküdar Üniversitesi”nden örnek verecek olursam çift ana dal için başarı ortalaması en az 4 üzerinden 3.25 olmalı, yan dal için ise 4 üzerinden 3 olması gerekir. Çift ana dala başvurmak için en erken üçüncü yarıyıl, en geç beşinci yarı yılın başında ; yan dala ise en erken üçüncü, en geç altıncı yarı yılda başvuru yapılmaktadır. Çift ana dal ya da Yan dala başvuran arkadaşların o yarıyıla kadar aldığı tüm dersleri başarıyla tamamlamış olması gerekir. Bu kurallara uyan arkadaşlar başvuru yapabilirler ve bölüm için belirlenen öğrenci sayısı doğrultusunda kabul edilirler. Biraz da hangi bölümlere başvurabileceklerinden bahsedeyim. “Sosyal Hizmet” okuyan bir öğrencinin çift ana dal yapabileceği bölümler; Ruh Bilimi, Toplum Bilimi, Çocuk Gelişimi ve Sağlık Yönetimi bölümlerinden biri olabilir. Yan dal yapabileceği bölümler ise; Acil Durum ve Afet Yönetimi, Çevre Sağlığı, Çocuk Gelişimi, İş Sağlığı ve Güvenliği, Sağlık Kurumları İşletmeciliği, Sosyal Güvenlik bölümlerinden biri olabilir. Bu bölümlerden birini ek olarak okumak kendinizi yetiştirmek için bulunmaz bir fırsat… Ayrıca evrenkent sınavında istediğiniz sıralamayı yapamadığınız için kazanamadığınız bir bölümü okuma imkanı da yakalamış oluyorsunuz.
5- Bölümünüzde hazırlık veya eğitim bilimsel yetişim (formasyon) eğitimi var mı?
Benim bölümüm Türkçe eğitim vermektedir. İsteğe göre hazırlık okumak isteyen arkadaşlarım okuyabilirler ama hazırlıktan sonra dersleri Türkçe olarak görmeye devam edecekler. Bence bu da çift ana dal ya da yan dal gibi kendimizi geliştirmemizi sağlayacak büyük bir fırsat. Çünkü öğrendiğimiz bir dil ilerideki iş hayatımızda bizi bir adım öne çıkaracaktır. Ayrıca Üsküdar Üniversitesi’nde Sosyal Hizmet bölümünde eğitim bilimsel yetişim verilmemektedir.
6- Bu bölümün mezunlarının çalışma alanları nelerdir?
Çalışma alanı bakımından iyi durumdayız çünkü bölüm mezunlarının istihdam alanları geniş. Başta “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı”na bağlı kurum ve kuruluşlardan olan çocuk yuvaları, sevgi evleri, huzurevleri, iyileştirme (rehabilitasyon) merkezleri olmak kaydıyla, Sağlık Bakanlığı’na bağlı kamu hastaneleri, Adalet Bakanlığı’na bağlı aile ve çocuk mahkemeleri ile cezaevleri, toplumsal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları, yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşları, özel kurum ve kuruluşlarda iş imkanı bulabiliriz. Bunlara ek olarak yeni iş alanları da açılmaya devam etmektedir. Örneğin Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı devlet okullarında çalışma alanı açılması için çalışmalar başlatılmıştır. Tüm bu geniş iş imkanına rağmen bölüm bitirildiğinde devlette çalışmak için atanmak biraz zor olabiliyor. Zira “Sosyal Hizmet” bölümü çok sayıda evrenkentte açılmış bir bölüm olmanın yanı sıra açık öğretimde de mevcut olan bir bölüm ve bu sebeple her yıl çok sayıda mezun veriyor. Dev bir mezun kitlesine sahip bu bölümde diğer öğrencilerin önüne geçmek ve iş imkanı yakalayabilmek için kendimizi geliştirmek çok önemli.
7- Bu bölümün mezunu diğer yüzlerce öğrenciden farklı olarak neler yapmak, hangi yetenek ve bilgilere sahip olmak bölüm mezunlarını meslek sahibi yapmaktadır?
Bu bölümü okuyacak öğrencilere evrenkentte eğitimlerine devam ederken kesinlikle bir kuruma gönüllü olarak başvurmalarını ve oradaki insanlarla vakit geçirmelerini tavsiye ediyorum. Böylece mezun olduğumuzda karşılaşacağımız zorluklara karşı kendimizi hazırlamış oluruz. Ayrıca mümkünse Ruh Bilimi ya da Çocuk Gelişimi bölümünden çift ana dal ya da yan dal yapmalarını tavsiye ederim. Bir ya da daha fazla yabancı dil öğrenmek de yine mezunları diğer mezunlardan ayıran özelliklerden biri olarak görünüyor diyebilirim.
8- Bundan beş yıl sonra bölümünüzün ve mesleğinizin durumunu nasıl görüyorsunuz?
Bu bölüm bundan 4 yıl öncesine kadar az sayıda mezuna sahip olan ve devlette çalışmak için atanması oldukça kolay bir bölümken, günümüzde çok sayıda evrenkentte açılan bir bölüm olması sebebiyle mezun sayısı artmıştır. Bu durum ancak nitelikli mezunların iş bulabilmesine neden olmuştur. Önümüzdeki beş yılda da mezun sayısı artacaktır. Bununla birlikte “Sosyal Hizmet” bölümüne verilen değer de artmaktadır. Özellikle Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda da çalışma imkanı kazanmamızla birlikte iş imkanımızın daha da artması beklenilmektedir.
9- Bu bölümü bitirenler kendi meslek alanı dışında ne gibi yetenekler ve bilgiler elde ederler?
Benim bölümümün iki yıllık eğitim veren bölümü de var. Dört yıllık veya iki yıllık bölümleri okuyanlar lisans tamamlama veya yüksek lisans ile eğitim hayatlarında kendilerini farklı konularda da geliştirebilirler. 2 yıllık “Sosyal Hizmetler” okuyarak Dikey Geçiş Sınavı ile 4 yıllığa tamamlamak isteyenlerin geçiş yapabileceği bölümler “Sosyal Hizmet” ve Toplum Bilim bölümüdür. Bunun dışında toplum bilim veya ruh bilim alanlarında yüksek lisans yapmak mümkün oluyor.
10- Bu bölümü seçtiğiniz için memnun musunuz?
Ben bölümümü çok severek okuyorum. Ruh bilimi bölümünde çift ana dal yapıyor olduğum halde okulu bitirdiğimde “Sosyal Hizmet” bölümünden devam etmeyi düşünüyorum. Bu bölümü kazandığımda herkesin tepkisi hemen hemen aynıydı: “Sosyal Hizmet mi? O ne? Bitirdiğinde ne olacaksın?”. Bıkmadan, yılmadan hepsine cevap verdim. Çünkü bölümüm pek bilinmeyen bir bölüm. Fakat öğrenilmeye, tanınmaya başlandı. Yakın gelecekte daha çok ihtiyaç duyulan bir meslek olacağı için bilinen, aranan bir bölüm olacak.