Ezgi
Beykent Üniversitesi (Vakıf)
İktisat Bölümcesi
Siyaset bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü
3. Sınıf
1- Neden bu bölümü seçtiniz?
Siyasete olan ilgim ve kendimi bu bölümde geliştirmek istemem bölümü seçmemi sağladı. Bölümümü evrenkent sınavından sonra kararlaştırdım. Lise son sınıftayken aklımda bir kaç yol belirdi. Neyin beni mutlu edeceğini düşündüm… Ne yapmak istediğimi düşündüm… Evrenkent sınavında aldığım puan doğrultusunda da tercih listemi oluşturdum. Puanım aklımdaki bazı bölümleri elememe neden oldu. İstanbul dışındaki seçeneklerimi de evrenkentlerin hocalarını karşılaştırarak ben eledim ve benim için en uygun olanı seçmeye çalıştım.
2- Bu bölümü okuyanlarda ne gibi özellikler bulunmalı?
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünü okuyan öğrenciler okuma yapmayı seven ve okuduklarına kafa yoran insanlar olmalı. Ayrıca tartışmaya girmekten çekinmeyen tartışmalara açık insanlar olmalıdır. Bölüm öğrencileri yabancı dil bilmeleri gerektiğini de unutmamalılar…
3- Bu bölümde ne tür dersler görmektesiniz?
Siyaset bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünde ilk iki yıl benzer bölümler ile ortak dersler alınıyor. Hukuka Giriş, Toplumsal Bilimlere Giriş, Matematik, İnkılâp Tarihi ve Türk Dili gibi derslerin alındığı bu ilk iki yıldan sonra daha ziyade bölüm ile ilgili dersler görülüyor. Bölüm ile doğrudan ilgili derslerin görüldüğü son iki yıllık eğitimde ise Anayasa Hukuku, Vergi Hukuku, Türkiye’de Siyasal Hayat, Yönetim Bilimi, Türkiye’de Kamu Yönetimi, Kamu Maliyesi gibi dersler işleniyor.
4- Bölümünüzde yan dal veya çift ana dal yapma imkanınız var mı?
Benim bölümümde çift ana dal veya yan dal yapma imkanı var. Ben de bu sayede “Psikoloji” bölümü ile çift ana dal yapmaktayım. Benim evrenkentimde not ortalamanız 4 üzerinden en az 3.5 ise çift ana dal için ve 4 üzerinden en az 3 ise yan dal için başvuruda bulunabiliyorsunuz. Çift ana dal ile yan dal arasındaki fark ise temelde diploma ya da belge almak ile ilgilidir. Çift ana dal yapıldığında bölümünüzle yakın bir bölümün tüm derslerini alarak o bölümün diplomasını da almış oluyorsunuz. Kendi bölümünüzün yanı sıra bir başka bölümün tüm derslerini de aldığınız için okulunuz en az bir yıl uzamış oluyor fakat iki evrenkent bitirmiş oluyorsunuz. Yan dal yapmak isteyenler için bölüm seçeneği daha fazladır fakat seçtiğiniz bölümün tüm derslerini görmediğiniz için diploma yerine o bölüm hakkında bilgi sahibi olduğunuzu gösteren bir belge alıyorsunuz. Ortalaması yeterli olan herkesin çift ana dal veya en azından yan dal yapmasını tavsiye ediyorum. Fakat her bölümün birbiriyle çift ana dal yapmasının mümkün olmadığı unutulmamalı ve evrenkent tercihi esnasında hangi bölümün hangi bölümler ile çift ana dal yapabildiğİne mutlaka bakılmalı.
5- Bölümünüzde hazırlık veya eğitim bilimsel yetişim (pedagojik formasyon) eğitimi var mı?
Benim bölümümü Türkçe okuyacaksanız isteğe bağlı bir hazırlık sınıfı mevcut. Fakat İngilizce okuyacaksanız İngilizce yeterlilik sınavına girmeniz ve bu sınavı geçemezseniz hazırlık okumanız gerekiyor. Eğer yabancı dile yatkınsanız Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünü İngilizce okumanızı tavsiye ederim fakat yabancı dile yatkın değilseniz hazırlık sınıfını geçmek ve bölümlerde dersleri anlamak zorlaşıyor. Ne var ki bu bölümü okuyan bir öğrencinin bir değil birden fazla yabancı dil bilmesi gerekiyor. Her ne kadar bölüm için yabancı dil çok önemli olsa da hocalarım ders konularının ana dilde tartışılmasının önemini sıklıkla vurguluyorlar.
6- Bu bölümün mezunlarının çalışma alanları nelerdir?
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünün özel şirketlerden devlet dairelerine kadar uzanan çok geniş bir meslek yelpazesi var. Banka müfettişliği, kaymakamlık, valilik, uluslararası şirketlerde yöneticilik meslek alanlarına gösterilebilecek örnekler arasında yer alıyor.
7- Bu bölümün mezunu diğer yüzlerce öğrenciden farklı olarak neler yapmak, hangi yetenek ve bilgilere sahip olmak bölüm mezunlarını meslek sahibi yapmaktadır?
Siyaset bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü için yabancı dil bilmek, gündemi takip etmek, okumalar yaparak bilgi biriktirmek ve yetişim (staj) yaparak mesleki deneyim kazanmak son derece önemlidir. Benim evrenkentimde bölümüm için yetişim şartı bulunmuyor fakat eğer istersem hocalarımla konuşarak kendim için yetişim ayarlayabiliyorum.
8- Bundan beş yıl sonra bölümünüzün ve mesleğinizin durumunu nasıl görüyorsunuz?
Siyaset Bilimi ve gündelik siyaset birbiriyle karıştırılıyor. Siyaset Bilimi okuyanların siyasetçi olacağı sanılıyor ve bu yanılgı Siyaset Bilimine yönelik bir önyargı oluşturuyor. Öncelikli olarak Siyaset Biliminin gündelik siyasetten farklı bir alan olduğu öğrencilere anlatılmalı, ardından siyaset bilimi alanının çok geniş ve mezunları için yeterli iş imkanı sunduğu fakat donanımlı mezunların iyi yerlerde iş bulabildikleri açıklanmalı. Böylece bölümüm daha çok tercih edilen bir bölüm olur ve dolayısıyla iş bulma imkanı da artar.
9- Bu bölümü bitirenler kendi meslek alanı dışında ne gibi yetenekler ve bilgiler elde ederler?
Siyaset bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencileri bir kutu şekerin dahi üretiminden masanıza gelene kadar geçirdiği süreci veya geçtiğiniz köprülerde ödediğiniz hizmet bedelini sıradan bir vatandaştan farklı bir gözle değerlendirir. Bir başka deyişle Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi öğrencileri gündelik hayatta karşımıza çıkan sıradan gibi görünen şeyleri farklı açılardan ele almayı öğrenir.
10- Bu bölümü seçtiğiniz için memnun musunuz?
Ben okuduğum bölümden son derece memnunum. Ailem de beni destekliyor. Bununla birlikte çevremde bölümümün adında “siyaset” geçtiği için bölümüme önyargıyla yaklaşanlar olmuyor değil. Bölümümün iş alanının çok geniş olması meslek edinme konusunda beni tatmin ederken mezunlardan deneyimli ve donanımlı olmalarının beklenilmesi kaygılandırıyor.