Bilge
Işık Üniversitesi (Vakıf)
Güzel Sanatlar Bölümcesi
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü
4. Sınıf
1- Neden bu bölümü seçtiniz?
Bu bölümü seçmek istememdeki asıl sebep eşyalar insana hizmet etmeli, insanlar eşyalara değil mantığını kabul etmemdir. Gittiğim mekan ve evlerde önce tasarıma, görünüşe ve düzene dikkat ettiğimi fark ederek bu bölümü okuma kararı verdim. Aradığımı bulduğumu düşünüyorum. Kendimi geliştirdiğimi ve doğru bir eğitim aldığımı, tecrübe edindiğimi düşüyorum.
2- Bu bölümü okuyanlarda ne gibi özellikler bulunmalı?
İç mimarlık okumak isteyen öğrencilerin öncelikle üç boyutlu düşünebilme yetilerinin yüksek olması gerekmektedir. Ayrıca zengin bir hayal gücüne sahip olmak, tasarım yapma heyecanı duymak ve çizim yeteneği kazanmak da iç mimarlık öğrencileri için önemli hususlardır. Bölümde çizim dersleri verildiği için bu kabiliyet zaman içinde de geliştirilebiliyor. Önemli olan öğrencinin bilgisayara ilgi duyması ve bu kazandığı kabiliyetleri bilgisayar ortamında uygulayabilmesi. İç mimarlık bölümü diğer bölümlere oranla ezber, tekrar etme, çizim, tasarım ve tasarı (proje) alanında çalışan bir bölümdür. Düzenli çalışma, tasarım süreci, ayrıntılar ile ilgilenme ve yoğun geçen zamanlardan oluşur ama sonunda meydana getirdiğiniz işe gerçekten çalıştıysanız hayranlıkla bakarsınız. Bölümü okumak isteyen öğrencilere gerçek bir tasarımcı, sanatçı olabilmek için kendilerini geliştirmelerini öneririm. Bizim işimiz insanlara yalnızca yaşayacakları mekanlar oluşturmak değildir. Bu yüzden sanatın her alanında kendinizi besleyebilmeniz çok önemli. Sergi, konser, sanat tarihi en yakın arkadaşınız gibi her daim hayatınızda olmalı.
Bölümün en zor taraflarından biri tasarım sürecidir. Buna bizler tasarım sancısı diyoruz. Tasarıların teslim edilmesi sürecinde öğrenciler için uykusuz geceler kaçınılmazdır. Bu da düzenli bir çalışma hayatıyla atlatılabilir bir mesleki zorluk olarak karşımıza çıkıyor.
3- Bu bölümde ne tür dersler görmektesiniz?
Bölümde her dönem Tasarı dersi alacaksınız. Bu derslerde diğer derslerde öğrendiğiniz bilgileri bir tasarıda birleştirerek yeni bir ürün ortaya koymanız bekleniyor. Tasarı dersinin dışında Çizim dersi , İnce Yapı, Mekan Bilgisi, Yapı Elemanları, Ev Eşyası Tasarımı birçok okulda da zorunlu ders olarak veriliyor. Bu derslerden bazılarında çizim, yapı malzemeleri taşıyıcıları, ev eşyası ayrıntıları, mekan bilgisi, doğru aydınlatma ve doğru tasarım bilgileri ve kapı pencere benzeri ayrıntıları öğreniyorsunuz. Özellikle iç mimarlar, mimarlara göre daha küçük ölçekte çalışır. Bu yüzden daha çok ayrıntı çözmek gerekebilir. Bu bölümde okurken başka bölümün derslerini de serbest seçmeli olarak alabilirsiniz fakat bazı okullarda sadece bulunduğunuz yerleşkedeki (kampüs) bölümlerin derslerinden seçme imkanı sunulabiliyor.
4- Bölümünüzde yan dal veya çift ana dal yapma imkanınız var mı?
Benim bölümümde yan dal veya çift ana dal yapma imkanım var. İç mimarlık için yan dal veya çift ana dal her zaman önemli bir getiri olarak kabul ediliyor. Eğer vakit ayırabiliyorsanız ve bölümünüzün sizden beklediği ortalamayı tutturabiliyorsanız yan dal ya da çift ana dal yapmanızı tavsiye ederim. Özellikle iç mimarlık için “peyzaj mimarlığı” veya görsel iletişim, resim, “endüstriyel tasarım” bölümlerinden birinde yan dal veya çift ana dal yapmanızı öneririm. Seçeceğiniz dallardan birini bitirmenin size kazancı kendinizi birden çok alanda geliştirmek olacaktır. Dört yıl içerisinde kendinize ne kadar yetenek ve deneyim katarsanız o kadar iyi bir iç mimar olursunuz. Her zaman kendinizi taze tutmak ve sürekli kendinizi yetiştirmeniz gereken bir bölüm iç mimarlık bölümü.
5- Bölümünüzde hazırlık veya eğitim bilimsel yetişim (pedagojik formasyon) eğitimi var mı?
Benim bölümümde bir yıl hazırlık var ve ben bunun sadece benim bölümümde değil her bölümde gerekli olduğunu düşünüyorum. Kaliteli bir şekilde alınmış hazırlık eğitimi ileride Erasmus ile yurt dışında eğitim görme imkanınızı da arttırmaktadır. Benim okulumda dersler Türkçe işlenilmektedir. Fakat bazı okullarda iç mimarlık bölümü İngilizce olarak eğitim vermektedir.
6- Bu bölümün mezunlarının çalışma alanları nelerdir?
İç Mimarlık bölümü öğrencilerine çok geniş bir çalışma alanı sunmaktadır. Bu alanlar arasında ev eşyası tasarımı, aydınlatma tasarımı, mekan tasarımı, yat tasarımı, otel tasarımı gibi tasarım alanları sayılabilmektedir. Bölümle ilgili meslek dalları ise tasarı yöneticisi, tasarımcı, inşaat alanı şefi gibidir. Ayrıca bölüm mezunları için kendi işini yapma imkanı yüksektir. Özellikle bizim alanımız için serbest çalışmak daha rahat olabiliyor. Bir yere bağlı olmak zorunda kalmıyorsunuz. En büyük yardımcınız siz oluyorsunuz. Tabii ki mezunların iş bulmaları veya kendi işlerini kurmaları iyi bir eğitim hayatı geçirmeleri ve kendilerini yetiştirmeleriyle doğru orantılıdır.
7- Bu bölümün mezunu diğer yüzlerce öğrenciden farklı olarak neler yapmak, hangi yetenek ve bilgilere sahip olmak bölüm mezunlarını meslek sahibi yapmaktadır?
İç Mimarlık bölümünde sizi diğer öğrencilerin önüne çıkartan ilk şey yabancı dil ve ardından bilgisayar kullanımıdır. Dört yıllık eğitim sürecinde “Autocad”, “Max”, “Photoshop” gibi yazılımların eğitimini alırsınız. Bu yazılımların kullanımında kendinizi geliştirmeniz gerekmektedir. Yüksek lisans yapmak ise size yüksek iç mimar ünvanını kazandırmanın yanı sıra mesleki ve bilimsel katkılar sağlar. Bölümde okurken yazıhane ve inşaat alanı şeklinde iki farklı zorunlu yetişim (staj) yapmanız bekleniyor. Bu yetişimler kendinizi kuramsal bilgilerin dışında geliştirebildiğiniz en önemli yerlerdir. Bölümü sahada inceleme imkanı yakalıyor ve tecrübe ediniyorsunuz. Okul size gereken yetişim yerlerini sağladığı için rahatlıkla çalışabiliyorsunuz. Yurt dışında eğitim görmek ise Erasmus ile mümkün olabiliyor. Hatta bazı okullar yurt dışı bağlantıları sayesinde size yurt dışında yetişim veya iş imkanları sağlayabiliyor.
8- Bundan beş yıl sonra bölümünüzün ve mesleğinizin durumunu nasıl görüyorsunuz?
İç Mimarlık bölümü için beş yıl sonra çok daha gelişmiş tasarım ve uygulayım bilim (teknoloji) ile doğru orantılı güzel gelişmeler yaşanabileceğini düşünüyorum. Özellikle Türkiye’nin yeniliklere hızlı ve kolay alışabilen bir ülke olduğuna da dikkat edersek bu sürede çok büyük gelişmeler ile karşılaşabiliriz. Bununla birlikte İç Mimarlık bölümü her yıl daha fazla mezun veren bir bölüm olduğu için iş bulma imkanı da her yıl zorlaşıyor, kendinizi yetiştirirseniz iş arayan değil iş verilen olursunuz. Türkiye’nin toplumsal iktisadi durumu günümüzde işsizliği kaçınılmaz kılıyor. Fakat her bölüm ve her iş alanı için gelişimler yaşandığı için işsizlik daha önce de söylediğim gibi sizin yeteneğiniz ve tecrübeleriniz ile doğru orantılı şekilde olacaktır. Oluşturacağınız çevre ve gerçek bilgi birikimi ile iş bulmak mümkün olacaktır. Korkunuz daha çok iş bulmak için değil, kendinizi geliştirmek ile ilgili olmalı.
9- Bu bölümü bitirenler kendi meslek alanı dışında ne gibi yetenekler ve bilgiler elde ederler?
İç mimarlık bölümü mezunlarına kendini bir sanatçı olarak yetiştirip bambaşka bir pencereden hayata bakma fırsatı sunar. Mezunlar bilgisayar, resim, tasarım, sinema televizyon gibi alanlarda kendilerini geliştirebilirler. Kendimden yola çıkarak şunu söyleyebilirim. Bölüme ilk başladığımda hayatta ve hatta tasarılarımda duvarlarım vardı. Masa sadece benim için masaydı, ev eşyası sadece ev eşyası. Fakat bu bölümü okurken iki mekanı ayırmak için sadece duvar gerekmediğini, bölücülerin bazen bir çizgiden bir renkten ibaret olduğunu anladım. Kendi hayatımdaki duvarlarım da değişti. Derinlik algısı ile etrafımdaki her şeye daha dikkatli bakmaya başladım. Bölümü okuyan öğrenciler iç mimarlığında içerisinde olan aydınlatma, sahne tasarımı alanında hem iş bulabilir hemde kendini geliştirebilirler.
10- Bu bölümü seçtiğiniz için memnun musunuz?
Ben bu bölümü okuduğum için mutluyum. İnsanların huzurla yaşayacağı oturabileceği mekanlar oluşturarak mutlu olacağımı düşünüyorum. Bölümü ilk kazandığımda herkesten olumlu tepkiler aldım. Okurken etrafımdaki herkesin benden bazı konularda öneriler alarak uyguladıklarını gördüm. Bir şekilde insanların hayatına dokunmak çok zevkli geliyor bana… Yeni tanıştığım herkes iç mimar olduğumu öğrenince hemen kendileriyle ilgili bir şeyler hakkında fikir alıyorlar. Bunun dışında karşılaştığım bir takım sorunlar da olmuyor değil. Bölümümü okurken karşılaştığım en büyük zorluk kendimi çok yorgun hissetmem oluyor. Çünkü fiziken de güç isteyen bir iş yapıyorsunuz. Çizim yaparken sürekli hareketsiz kalıyorsunuz ve bir yerleriniz tutuluyor. Bilgisayara bakmaktan başınız ağrıyabiliyor… Sınav zamanlarımda hep bundan şikayet etmişimdir… Kısacası bölümümün artıları zevkli eğlenceli ve hayattan olması. Eksileri ise hayatınız boyunca sürekli inşaat alanı, yazıhane, ev tekrarının tekdüzeliğinden şikayet etmek oluyor. Özellikle yoğunluktan çevrenize zaman ayırmak zor olabiliyor. Beni bölümü okurken zorlayan noktalardan biri de tasarıların teslim dönemlerinde oluşan baskı ve aksilikler… Ama daha sonra tasarı tesliminden sonraki mutluluğu hiçbir şeye değişmem. Özellikle dört yıldır en büyük mutluluklarım tasarı teslimlerimden sonraydı. İç Mimarlık bölümü için ne derece sorun ya da sıkıntı sayılır bilmiyorum fakat doğruyu söylemek gerekirse bölüm biraz masraflı bir bölüm. Kağıt kalem ve taslaklar ciddi bir masraf oluşturuyor. Ama altından kalkılamaz sorunlar değil. Özellikle devlet okulunda veya özel okulda ücretsiz okuyorsanız geleceğe yönelik iyi bir yatırım yaptığınız söylemek mümkün.